Het is momenteel een uitstekende tijd om een Taxus haag aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Taxus wordt bruin / geel

taxus-wordt-bruin-geel

De Taxus Baccata haag is in veel tuinen terug te vinden. Het is een prachtige, groenblijvende haag die over het algemeen gemakkelijk te onderhouden is en weinig problemen kent. Desondanks kunnen sommige Taxus planten bruin of geel worden. In veel gevallen is dit te voorkomen. Wij zetten de oorzaken en oplossingen op een rij, zodat u weer een mooie, groene haag in uw tuin krijgt. 

Oorzaken Taxus wordt bruin en/of geel

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw Taxus haag in de tuin bruin of geel wordt. Meest voorkomende redenen zijn veelal teveel water, te weinig water, tekort aan kalk of het aanwezig zijn van de taxuskever of taxusluis. 

Teveel water

De Taxus kan niet goed tegen natte voeten. Wanneer de plant te lang in een te natte grond staat, krijgen de wortels te weinig zuurstof met als gevolg dat de plant bruin kleurt en afsterft. Door dichtgeslagen grond kan het water al snel niet goed genoeg wegzakken. Hierdoor is het ook af te raden om de Taxus haag in een kleigrond te zetten.

Oplossing: leg een drainage aan, door een drainagebuis in te graven onder de Taxus haag. Let op dat u hierbij geen wortels van de planten raakt. Optioneel kunt u dit werk uit laten voeren door een hovenier. Verder is het altijd belangrijk dat u de grond goed los maakt tijdens het aanplanten van de Taxus, waardoor het water weg kan zakken op moment dat u water geeft of er neerslag valt. 

Te weinig water

De zomers lijken steeds droger en warmer te worden. Het is belangrijk om uw Taxus haag in die periode van extra water te voorzien, al helemaal bij jonge planten of planten die nog niet zo lang geleden zijn aangeplant. De wortels moeten zich nog ontwikkelen en zijn in de periode na het aanplanten nog niet zelfvoorzienend. 

Oplossing: zorg ervoor dat de Taxus dus voldoende water krijgt, met name tijdens droge periodes. Twijfelt u of de grond te droog is of na het geven van water juist te nat? Graaf iets verder in de grond naast de planten en controleer ter hoogte van de kluit of de grond wat vochtig is. Zo ja, dan is dit goed en krijgen de wortels voldoende water. Is het te droog? Geef dan vaker of wat meer water. Let echter op dat er geen plas met water boven de grond blijft staan, na het geven van water

Tekort aan kalk in de bodem

Een humusrijke, goed doorlatende bodem die ook wat kalk en magnesium bevat, is het beste voor de Taxus. Zit er niet genoeg kalk in de grond? Dan kan het zijn dat de wortels van de planten zich niet genoeg kunnen ontwikkelen en de Taxus hierdoor bruin en geel wordt.

Oplossing: een bodemanalyse biedt de beste uitkomst, hierdoor weet u precies of uw Taxus haag bruin en geel wordt door een onjuiste bodem. De meest ideale pH-waarde van de Taxus is tussen de 5,5 en 8. Wanneer de bodem te zuur is, is ons advies om kalk toe te voegen. 

Taxus wordt geel of bruin door taxuskever

De taxuskever kan ervoor zorgen dat uw Taxus geel of bruin wordt. Alhoewel, de kever zelf brengt alleen maar wat happen in blaadjes aan. Het zijn juist de larven die voor de meeste problemen zorgen. Deze knagen in de bodem aan de wortels van de planten, zonder dat u het door heeft. Het gevolg is dat uw Taxus bruin wordt en afsterft.

Oplossing: de larven, herkenbaar aan hun witte lijf en oranje-bruine kop, bestrijdt u het beste met aaltjes. Chemische bestrijdingsmiddelen raden wij af, omdat dit de nuttige insecten ook aantast.

Taxus wordt geel door Taxusluis

Een gele Taxus kan een gevolg zijn van taxusluis. Dit hele kleine beestje zuigt voedingsstoffen uit de takken, waardoor de plant van binnenuit geel wordt. Dit is dus niet direct van begin af aan te zien. U kunt dit uitzoeken door een paar keer per jaar de binnenkant van de Taxus te controleren op geel verkleurde naalden. 

Oplossing: als u de taxusluis in een vroeg stadium heeft ontdekt, is de kans groot dat uw Taxus het redt. Het beste is vervolgens om dit professioneel te laten bestrijden. Ook zijn er bedrijven die professionele bestrijdingsmiddelen aanbieden. 

Geel-bruine Taxus vervangen met gezonden planten

Is uw Taxus geel of bruin geworden en afgestorven, waardoor er niets meer aan te doen is om het op te lossen? Dan kunt u de planten het beste vervangen met nieuwe, gezonden Taxus planten. Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van de Taxus Baccata. Deze scherp geprijsde planten van A-kwaliteit, leveren wij direct uit onze eigen kwekerij bij u thuis af.

Wat kan de oorzaak zijn van een bruine en/of gele Taxus?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw Taxus haag bruin of geel wordt. Meest voorkomende redenen zijn veelal teveel water, te weinig water, tekort aan kalk of het aanwezig zijn van de taxuskever of taxusluis. 

Kan een bruine of gele Taxus weer groen worden?

Dit is afhankelijk van de oorzaak. Maar in de meeste gevallen is het zo dat als u er op tijd bij bent, het opgelost kan worden en u weer een groene Taxus haag krijgt.

Facebook
Twitter
Pinterest

Taxus kwekerij

Wij leveren topkwaliteit Taxus planten. Direct uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs. Gegarandeerd een mooie, volle Taxushaag.