Het is momenteel een uitstekende tijd om een Taxus haag aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Welke Taxus soorten zijn er

Taxus soorten

Een mooie, strakke Taxushaag geeft uw tuin een schitterende uitstraling. U creëert er een mooie lage haag mee of een hoge privacyhaag als tuinafscheiding. Dit sterke plantensoort is onderdeel van de coniferenfamilie en heeft herkenbare naalden die het gehele jaar donkergroen blijven. Maar welk Taxus soort is het meest geschikt voor het type haag dat u graag wilt plaatsen? Er zijn drie soorten: Taxus Baccata, Taxus media Hillii en Taxus media Hicksii. Wij behandelen ze hieronder een voor een. 

Taxus Baccata

De Taxus Baccata is bij uitstek het populairste Taxussoort. Deze is ideaal voor het creëren van een dichte haag dankzij zijn compacte groeivorm. De Baccata is zeer sterk en kan metershoog worden. Met deze haag geniet u het gehele jaar van een groenblijvende haag. Dankzij zijn relatief langzame groei is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende, optioneel twee keer. Een ander voordeel van de Taxus Baccata is dat u deze helemaal terug kunt snoeien tot op het hout, indien u vindt dat de plant te wild is gaan groeien. De variant op de standaard Baccata, de Taxus Baccata David, staat bekend om de zuilvormige groei.

Aandachtspunten Taxus Baccata 

Belangrijk is dat de bodem van de Taxus Baccata continu wat vochtig wordt gehouden, in de eerste 1 a 2 jaar na aanplanten. Idealiter staat de Taxus niet in kleigrond, dit is namelijk te nat omdat het water hierin niet goed kan wegzakken. Een ander aandachtspunt is dat de Taxus Baccata in de herfst rode besjes krijgt, deze zijn giftig voor zowel mensen als de meeste dieren. Dit geldt ook voor de takken van de plant. 

Taxus media Hicksii

Een Taxus media Hicksii is vaak terug te vinden als solitaire plant dankzij zijn kenmerkende zuilvorm, maar kan ook als haag worden gebruikt. De plant is ideaal voor vormsnoei en zodoende dus goed in een bolvorm, blok of andere vorm te snoeien. De Hicksii kan niet zo hoog worden als de Baccata, maximaal 4 meter. Net als de Baccata is de Hicksii wel uitstekend winterhard en groenblijvend. 

Aandachtspunten Taxus media Hicksii

De Hicksii krijgt veel besjes, die eveneens giftig zijn. Ook de naalden / takken dienen niet geconsumeerd te worden door mensen en/of de meeste diersoorten. Wilt u de planten als haag aanplanten? Dan kunt u ze het beste twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Let op dat de u de Taxus Media Hicksii als haag niet te hoog laat worden (<180 cm), anders kunnen de takken dankzij de zuilvorm aan de bovenzijde uit gaan waaien. 

Taxus media Hillii

Taxus media Hillii is ideaal voor het aanleggen van een haag. Ten opzichte van de Taxus Baccata groeit de Hillii wel iets langzamer. De Hillii is de mannelijke variant van de Hicksii. Hierdoor krijgt deze dus, als enige Taxus soort, geen (gifitige) rode besjes. De plant is verder net zo goed winterhard en groenblijvend als de andere Taxus soorten. Verder heeft de Hillii veel uiterlijke gelijkenissen met de Hicksii. 

Aandachtspunten Taxus media Hillii

Ook bij de Hillii is het raadzaam om deze als haag niet groter dan 180 cm te laten worden, omdat de takken anders aan de bovenzijde flink uitwaaien. Met een groeisnelheid van 10 – 20 cm per jaar staat de Hillii te boek als langzame groeier. Ook voor deze plant geldt dat de bodem niet te nat moet zijn, kleigrond is dus niet ideaal.

Facebook
Twitter
Pinterest

Taxus kwekerij

Wij leveren topkwaliteit Taxus planten. Direct uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs. Gegarandeerd een mooie, volle Taxushaag.