Het is momenteel een uitstekende tijd om een Taxus haag aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Kan ik een Taxus planten in de winter?

aanplanten-taxus-beste-periode

Een veelgestelde vraag bij onze kwekerij is “wat is de beste periode om een Taxus aan te planten”? Het antwoord hierop is simpel: tussen september en april. Uiteraard geven wij dit advies niet voor niets. Er zitten namelijk diverse voordelen aan het planten van een Taxus of een andere haagplant in de koude maanden. Het is hierbij wel belangrijk om de Taxus niet aan te planten als het vriest en/of de grond bevroren is. Sowieso is het geen goed idee om bij extreme weersomstandigheden (hier valt een hittegolf ook onder) een plant aan te planten. De winter is – als het niet vriest – echter een prima jaargetijde om de Taxus aan te planten.

De winterslaap van de Taxus

In de wintermaanden staat de Taxus in een ruststand. Deze ruststand kan het beste vergeleken worden met een winterslaap. De stofwisseling en de groei van de plant staan op een laag pitje. Hoewel de kern en de wortels van de Taxus in leven blijven, zullen de bovengrondse bladeren langzaamaan afsterven.

De ruststand is hét ideale moment om een nieuwe Taxus aan te planten. De Taxus kan in zijn winterslaap namelijk in alle rust wennen aan zijn nieuwe plekje in de grond.

Hoewel de bovengrondse bladeren afsterven, gaat het ondergrondse leven van de Taxus gewoon door. Tijdens de winterslaap zullen de kluiten van de Taxus dus alvast doorwortelen. Dit is een belangrijk voordeel. De Taxus is op deze manier namelijk beter bestand tegen de warme en droge zomermaanden. Een Taxus met grote en goed doorwortelde wortels hoeft immers minder moeite te doen om vocht op te nemen en zal hierdoor beter aanslaan.

Tip: maak gebruik van voldoende aanplantgrond tijdens het aanplanten van de Taxus. Hiermee verbetert u de kwaliteit van de bodem. Bewater de kluiten eventueel direct met behulp van een druppelslang. De eerste maanden na het aanplanten van de Taxus, heeft de haagplant extra veel vocht nodig om optimaal te kunnen groeien.

Kan ik een Taxus aanplanten in de zomermaanden?

Sommige mensen willen de Taxus graag in de zomer aanplanten. In principe is dit mogelijk, maar vanwege de bovengenoemde redenen geven wij de voorkeur aan het aanplanten van de Taxus in de wat minder warme maanden. Om het toch mogelijk te maken om een Taxus in de zomer aan te planten, heeft onze kwekerij een ruim assortiment met Taxushagen in pot op voorraad.

Waarom de ‘zomertaxus’ in een pot zit? Dat is vanwege de wortels. Tijdens de winterslaap kan een Taxus namelijk goed doorwortelen. Dit heeft diverse belangrijke voordelen voor de plant. Om ook van deze voordelen te genieten, hebben wij de Taxus in een pot geplaatst en meerdere keren overgezet in een grotere pot. De plant wordt hierdoor aangemoedigd om door te wortelen. Hierdoor geniet u ook buiten het reguliere plantseizoen van de voordelen van gezonde wortels én koopt u een extra sterke plant.

Facebook
Twitter
Pinterest

Taxus kwekerij

Wij leveren topkwaliteit Taxus planten. Direct uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs. Gegarandeerd een mooie, volle Taxushaag.