Het is momenteel een uitstekende tijd om een Taxus haag aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Hoe en wanneer Taxus snoeien?

Het snoeien van een Taxus haag

Een Taxus behoort tot de naaldconiferen. Het is winterhard waardoor er altijd iets mooi groens in uw tuin is te ontwaren, zelfs tijdens de meest donkerste periode van het jaar. De Taxus kan solitair worden aangeplant of in een pot worden gezet. Erg mooi bij de ingang van uw woning of een bedrijfspand. Maar ook als haagplant, zowel laag als hoog, is de Taxus erg populair. Het vergt maar zeer weinig onderhoud en groeit gemiddeld zo’n 10 – 25 centimeter per jaar. In dit blogartikel gaan we dieper in op het hoe- en wanneer snoeien van de Taxus haag

Wanneer de Taxus snoeien?

De ideale periode om de Taxus te snoeien is van begin mei t/m juni en in september. Om te voorkomen dat de punten die gesnoeid zijn verbranden, is het belangrijk dat u niet de Taxus in de zon snoeit. Ook is het verstandig om de haag niet te snoeien in een periode van vorst.

Hoe de Taxus snoeien?

De Taxus kan naar eigen inzicht één tot meerdere malen per jaar gesnoeid worden. Hoe vaker u snoeit, hoe dichter de Taxus groeit. Bij het snoeien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alleen de bovenkant wordt gesnoeid maar ook in de breedte. Om de onderste takken de kans te geven voldoende licht te krijgen voor een goede groei dient u de Taxus naar boven toe smaller te snoeien. Dit trekt vanzelf weer goed en recht bij. Wilt u dat de Taxus hoger wordt? Snoei dan alleen de zijkanten, om een mooie en volle haag te krijgen. Zijn de planten te breed geworden en moeten ze flink worden teruggesnoeid? Wanneer de Taxus drastisch gesnoeid kan worden, is ook in het voorjaar of begin najaar. U kunt de Taxushaag zowel met een elektrische snoeischaar als handmatig snoeien. Zorg er wel voor dat u tijdens het snoeien en bij het opruimen van het snoeiafval handschoenen draagt. De Taxus is namelijk giftig voor mens en dier. Daar-in-tegen is het snoeiafval wel herbruikbaar. Hiervan wordt belangrijke kankermedicatie gemaakt. Informeer bij uw gemeente waar en wanneer u uw Taxusafval kunt brengen om zo uw steentje bij te dragen.

Leuke Taxus-weetjes

Wanneer u Taxus in uw tuin aanplant bestaat er een grote kans dat deze u en de volgende generaties gaat overleven. Een Taxus kan, mits goed onderhouden met de juiste verzorging, honderden jaren oud worden. Mocht een Taxus er toch kaal en levenloos bij staan dan kan deze tot op het hout volledig teruggesnoeid worden. De Taxus is een dusdanige sterke plant dat deze daarna vanzelf weer nieuwe takken gaat vormen en uitgroeit tot een volle, groene beauty! 

Wist u tevens dat u bij kunt dragen met uw taxus snoeisel aan medicijnen tegen kanker? Lees hier meer over wat Taxus in strijd tegen kanker kan doen.

Wanneer de Taxus snoeien?

De beste periode om de Taxus Baccata te snoeien is in mei en eind september. Om een mooie, volle Taxushaag te krijgen is het advies om deze twee keer per jaar te snoeien. Snoei echter niet op een zonnige dag, om verbranding van de nieuwe blaadjes te voorkomen. Ook snoeien bij vorst is af te raden.

Hoe een Taxus snoeien?

Om ervoor te zorgen dat uw Taxushaag voldoende zonlicht krijgt, is het advies om deze vanaf onderaan van breed naar smal te snoeien. Wilt u dat uw Taxus hoger wordt? Snoei dan alleen de zijkanten. Let op dat u bij het snoeien gebruik maakt van een scherpe snoeischaar.

Facebook
Twitter
Pinterest

Taxus kwekerij

Wij leveren topkwaliteit Taxus planten. Direct uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs. Gegarandeerd een mooie, volle Taxushaag.